На 9 юни 2021 г. в аулата на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) се проведе официалната церемония по награждаване на победителите в 10-тото издание на Националния конкурс по одит за студенти “Млад одитор” 2021 г.
Организатори на конкурса са ВУЗФ и одиторските дружества „Ейч Ел Би България“ и „Захаринова Нексиа“. Основни партньори на конкурса са Сметната палата на Република България, Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори (КПНРО) и Институтът на дипломираните експерт-счетоводители в България (ИДЕС).
Целта на конкурса е да популяризира одиторската професия сред младите хора в България, както и да подчертае ролята на одита в бизнес средите и обществото като цяло.
Водещ на церемонията беше проф. д. ик.н Виржиния Желязкова, зам.-ректор по учебната дейност и качеството на ВУЗФ. В нея взеха участие и талантливите изпълнителки от струнно трио HYPNOTIC, които допринесоха за доброто настроение на гостите на тържеството.

Церемонията беше открита от ректора на ВУЗФ доц. д-р Григорий Вазов, който благодари на организаторите и партньорите на конкурса за постоянството и енергията, с която вече 10 г. провеждат това събитие. “Без одиторите общественият и корпоративният живот в България и в света е невъзможен. Това са едни от най-важните и най-квалифицираните хора, а да станеш одитор е трудно начинание, което изисква много смелост и усилия, затова поздравявам всички студенти, които са тръгнали по този път”, подчерта в приветствието си ректорът на ВУЗФ доц. Вазов.

Значимостта на конкурса и неговото въздействие върху младите бъдещи професионалисти беше основният акцент в приветствията на всички официални гости. Те адмирираха организаторите за постоянството, с което организират за поредна година този толкова успешен и полезен конкурс за младите хора.

Към приветствените слова за юбилейното издание на конкурса се включиха г-жа Вероника Ревалска, управител на HLB България, г-н Цветан Цветков, председател на Сметната палата на Република България, Негово Високопреподобие архимандрит Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски”. От името на председателя на Комисията за финансов надзор г-н Бойко Атанасов, приветствие поднесе г-жа Диана Йорданова, заместник-председател на КФН, ръководещ управление “Осигурителен надзор”.

Първото място в конкурса „Млад одитор“ 2021 г. спечели Артур Торосян, студент във ВУЗФ. Той получи парична награда в размер на 2000 лв., учредена от одиторски дружества „Ейч Ел Би България“ и „Захаринова Нексиа“, за финансиране на обучение във висше училище в България и възможност за едномесечен стаж в една от одиторските компании, организатори на конкурса. Наградата беше връчена от г-жа Менда Стоянова, народен представител и председател на Комисията по бюджет и финанси в 44-то Народно събрание.
Второто място в конкурса спечели Габриела Иванова, студент във ВУЗФ. Тя получи стипендия в размер на 1000 лв., учредена от Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори, за обучение във висше училище в страната и възможност за едномесечен стаж в одиторските компании „Ейч Ел Би България“ или „Захаринова Нексиа“. Наградата беше връчена от проф. д-р Огнян Симеонов, председател на КПНРО.
Третото място отиде при Александр Шаргов от Молдова, студент в УНСС. Той спечели стипендия в размер на 500 лв., учредена от Института на дипломираните експерт-счетоводители, за обучение във висше училище в България и също възможност за едномесечен стаж в някоя от двете одиторски компании. Наградата му беше връчена от г-н Бойко Костов, председател на ИДЕС.
Тримата призьори получиха и специално изработени плакети.
На церемонията бяха присъдени и 2 специални награди за участниците с най-оригинални идеи при решаване на казуси. Годишна стипендия в размер на 15% от таксата за обучение по специалностите в магистърската степен във ВУЗФ спечели Елена Таракова от УНСС. Наградата й беше връчена от ректора на ВУЗФ доц. д-р Григорий Вазов. Втората специална награда беше връчена на Дамяна Янева, Икономически университет – Варна от г-н Цветан Цветков, председател на Сметната палата.
Специален поздрав към участниците в конкурса отправи финалистът и победител в първото издание на конкурса „Млад одитор“ 2012 г. – д-р Кирил Башикаров, възпитаник на ВУЗФ, който 10 години по-късно е част и от преподавателския състав на висшето училище. Той приветства победителите и участниците в тазгодишното издание на конкурса, като подчерта, че участието му в този конкурс е дало тласък на професионалното му развитие и кариера в една от най-големите одиторски компании.
Тази година в съревнованието се включиха над 80 студенти от 9 университета в страната, сред които Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), СУ „Св. Климент Охридски“, Университет за национално и световно стопанство (УНСС), Стопанска академия „Д. А. Ценов“ – Свищов, Икономически университет – Варна, Югозападен университет „Неофит Рилски“, ПУ „Паисий Хилендарски“, ВСУ “Черноризец Храбър“, Академия за икономически изследвания – Букурещ.
До втория етап, решаването на тест, бяха допуснати 40 участници. До третият етап, решаването на казус, бяха допуснати издържалите теста с над 50% верни отговора.

Церемонията беше уважена от редица официални гости от държавните институции, финансовия, застрахователния и одиторския елит, преподаватели от висшите училища в страната, студенти и др.
Цялата церемония по награждаване можете да видите на линка


Имаме удоволствието да информираме всички заинтересовани лица за провеждане на еднодневен подготвителен курс за изпита за придобиване на сертификат „ВЪТРЕШЕН ОДИТОР В ПУБЛИЧНИЯ СЕКТОР”, който ще се проведе на 19 юни 2021 г., в сградата на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), зала 301, град София, жк „Овча купел“, ул. „Гусла“ № 1.

Целта на подготвителния курс е запознаване със законодателството и методологията по финансово управление и контрол и вътрешен одит в публичния сектор, подготовка за решаването на тестови въпроси от областта на финансовото управление и контрол и вътрешния одит, запознаване със специализирания софтуер, който ще се използва за провеждането на изпита.

Курса ще се проведе при записани над 10 участника.
Подробно съдържание на програмата, както и заявка за участие в курса, можете да изтеглите от тук.
Срокът за изпращане на заявка за участие в курса е до 16 юни 2021 г.

Имаме удоволствието да информираме всички заинтересовани лица за провеждане на еднодневен подготвителен курс за изпита за придобиване на сертификат „ВЪТРЕШЕН ОДИТОР В ПУБЛИЧНИЯ СЕКТОР”, който ще се проведе на следните дати:  03 и 04 октомври 2020 г. и 10 и 11 октомври 2020 г., в сградата на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), зала 401,  град София,  жк „Овча купел“,  ул. „Гусла“ № 1.

 

Целта на подготвителния курс е запознаване със законодателството и методологията по финансово управление и контрол и вътрешен одит в публичния сектор, подготовка за решаването на тестови въпроси от областта на финансовото управление и контрол и вътрешния одит, запознаване със специализирания софтуер, който ще се използва за провеждането на изпита.

Курса ще се проведе при записани над 10 участника.

Подробно съдържание на програмата може да видите тук, както и заявка за участие в курса, можете да изтеглите от тук.

Срокът за изпращане на заявка за участие в курса е до 28.09.2020 г. за датите 03 и 04 октомври 2020 г. и съответно до 05.10.2020 г. за датите 10 и 11 октомври 2020 г.