На 9 юни 2021 г. в аулата на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) се проведе официалната церемония по награждаване на победителите в 10-тото издание на Националния конкурс по одит за студенти “Млад одитор” 2021 г.
Организатори на конкурса са ВУЗФ и одиторските дружества „Ейч Ел Би България“ и „Захаринова Нексиа“. Основни партньори на конкурса са Сметната палата на Република България, Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори (КПНРО) и Институтът на дипломираните експерт-счетоводители в България (ИДЕС).
Целта на конкурса е да популяризира одиторската професия сред младите хора в България, както и да подчертае ролята на одита в бизнес средите и обществото като цяло.
Водещ на церемонията беше проф. д. ик.н Виржиния Желязкова, зам.-ректор по учебната дейност и качеството на ВУЗФ. В нея взеха участие и талантливите изпълнителки от струнно трио HYPNOTIC, които допринесоха за доброто настроение на гостите на тържеството.

Церемонията беше открита от ректора на ВУЗФ доц. д-р Григорий Вазов, който благодари на организаторите и партньорите на конкурса за постоянството и енергията, с която вече 10 г. провеждат това събитие. “Без одиторите общественият и корпоративният живот в България и в света е невъзможен. Това са едни от най-важните и най-квалифицираните хора, а да станеш одитор е трудно начинание, което изисква много смелост и усилия, затова поздравявам всички студенти, които са тръгнали по този път”, подчерта в приветствието си ректорът на ВУЗФ доц. Вазов.

Значимостта на конкурса и неговото въздействие върху младите бъдещи професионалисти беше основният акцент в приветствията на всички официални гости. Те адмирираха организаторите за постоянството, с което организират за поредна година този толкова успешен и полезен конкурс за младите хора.

Към приветствените слова за юбилейното издание на конкурса се включиха г-жа Вероника Ревалска, управител на HLB България, г-н Цветан Цветков, председател на Сметната палата на Република България, Негово Високопреподобие архимандрит Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски”. От името на председателя на Комисията за финансов надзор г-н Бойко Атанасов, приветствие поднесе г-жа Диана Йорданова, заместник-председател на КФН, ръководещ управление “Осигурителен надзор”.

Първото място в конкурса „Млад одитор“ 2021 г. спечели Артур Торосян, студент във ВУЗФ. Той получи парична награда в размер на 2000 лв., учредена от одиторски дружества „Ейч Ел Би България“ и „Захаринова Нексиа“, за финансиране на обучение във висше училище в България и възможност за едномесечен стаж в една от одиторските компании, организатори на конкурса. Наградата беше връчена от г-жа Менда Стоянова, народен представител и председател на Комисията по бюджет и финанси в 44-то Народно събрание.
Второто място в конкурса спечели Габриела Иванова, студент във ВУЗФ. Тя получи стипендия в размер на 1000 лв., учредена от Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори, за обучение във висше училище в страната и възможност за едномесечен стаж в одиторските компании „Ейч Ел Би България“ или „Захаринова Нексиа“. Наградата беше връчена от проф. д-р Огнян Симеонов, председател на КПНРО.
Третото място отиде при Александр Шаргов от Молдова, студент в УНСС. Той спечели стипендия в размер на 500 лв., учредена от Института на дипломираните експерт-счетоводители, за обучение във висше училище в България и също възможност за едномесечен стаж в някоя от двете одиторски компании. Наградата му беше връчена от г-н Бойко Костов, председател на ИДЕС.
Тримата призьори получиха и специално изработени плакети.
На церемонията бяха присъдени и 2 специални награди за участниците с най-оригинални идеи при решаване на казуси. Годишна стипендия в размер на 15% от таксата за обучение по специалностите в магистърската степен във ВУЗФ спечели Елена Таракова от УНСС. Наградата й беше връчена от ректора на ВУЗФ доц. д-р Григорий Вазов. Втората специална награда беше връчена на Дамяна Янева, Икономически университет – Варна от г-н Цветан Цветков, председател на Сметната палата.
Специален поздрав към участниците в конкурса отправи финалистът и победител в първото издание на конкурса „Млад одитор“ 2012 г. – д-р Кирил Башикаров, възпитаник на ВУЗФ, който 10 години по-късно е част и от преподавателския състав на висшето училище. Той приветства победителите и участниците в тазгодишното издание на конкурса, като подчерта, че участието му в този конкурс е дало тласък на професионалното му развитие и кариера в една от най-големите одиторски компании.
Тази година в съревнованието се включиха над 80 студенти от 9 университета в страната, сред които Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), СУ „Св. Климент Охридски“, Университет за национално и световно стопанство (УНСС), Стопанска академия „Д. А. Ценов“ – Свищов, Икономически университет – Варна, Югозападен университет „Неофит Рилски“, ПУ „Паисий Хилендарски“, ВСУ “Черноризец Храбър“, Академия за икономически изследвания – Букурещ.
До втория етап, решаването на тест, бяха допуснати 40 участници. До третият етап, решаването на казус, бяха допуснати издържалите теста с над 50% верни отговора.

Церемонията беше уважена от редица официални гости от държавните институции, финансовия, застрахователния и одиторския елит, преподаватели от висшите училища в страната, студенти и др.
Цялата церемония по награждаване можете да видите на линка