Доц. д-р Григорий Вазов, ректор на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и Димитрина Захаринова, управляващ партньор в „Захаринова Нексия“, Смарт час, 29.03.2021

Интересът на студентите към специалностите от сферата на застраховането и финансите остава без промяна, но материята търпи значителни промени. Това стана ясно от разговора с доц. д-р Григорий Вазов, ректор на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), в предаването „Смарт час“ с водещ Живка Попатанасова.

„Излизат нови теории и продукти по отношение на корпоративните, публичните финанси и застраховането. Променя се материята, а желанието на студентите да усвояват материята преди 30 години и сега е едно и също. Надграждането на специалностите и акредитациите вървят сериозно“. ВУЗФ наскоро получи акредитация на ACCA (The Association of Chartered Certified Accountants). То е единственото учебно заведение с подобна акредитация за бакалавърска степен у нас. „Всяка акредитация изисква усъвършенстване на учебните планове и съдържание“, категоричен е проф. Вазов.

През тази година ВУЗФ съвместно с Асоциацията на застрахователите ще проведе първото издание на конкурса „Млад застраховател“, в което могат да участват както студенти, обучаващи се по бакалавърските и магистърските програми на университета, така и работещи във сферата на застраховането, до 35- годишна възраст. Идеята е да се върне интересът към професията „застраховател“ и да се стимулира академичното мислене на студентите.

В ход е и 10-тото издание на конкурса „Млад Одитор“.

„В момента върви регистрацията, обясни Димитрина Захаринова, управляващ партньор в одиторската компания „Захаринова Нексия“ и преподавател във ВУЗФ.

Между 9 и 23 април ще се проведе вторият етап – тест на участниците.

Успешно преминалите отиват на третия етап, каза още Захаринова, като допълни, че участниците ще решават казуси и ще пишат есе в сферата на публичния сектор. Темата му ще се определи от Сметната палата.

Първата награда за спечелиля конкурса „Млад одитор“ ще е в размер на 2000 лв. целево финансиране за магистратура у нас или в чужбина.

От разговора с доц. Вазов стана още ясно, че ВУЗФ се справя добре с дистанционното обучение, макар че комуникацията със студентите не може да бъде пълноценна в електронна среда. По думите му присъственото обучение провокира преподавателя да бъде по-различен, по-атрактивен, творчески настроен, когато общува директно с аудиторията, отколкото когато излага тази материя пред празен екран. Но има и други предимства на дистанционното образование – имаме значително по-голямо присъствие на студентите. И на второ място – налице са много по-големи възможности за самоподготовка. В момента сме затрупали студентите с най-модерните и най-новите материали от сферата на застраховането и финасите.

Цялото предаване гледайте във видеото.